Homepage

Tento server přináší informace o možnostech grantového financování projektů.
Pro přidání tiskové zprávy nebo článku využijte vstup přes encyklopedické heslo organizace, jež grant vypisuje [možnost vyhledání].

Založení hradu Nového Světlova [ Pověst ]

Založení hradu Nového Světlova
Hrad Starý Světlov stával na příkrém kopci nad vesničkou Podhradí u Pozlovic. Dodnes jsou tam ještě patrny zbytky kamenných zdí a opevnění. Na tomto Hradě usadili se loupežní rytíři, kteří v kraji napáchali mnoho zla a nepravostí. Když museli své sídlo opustit, hrad začal pomalu chátrat a pustnout. A tu se rozhodl majitel světlovského panství, že vystaví na jiném místě hrad nový. Pro stavbu vyhlédl si kopec Valy, který dnes leží v katastru obce Záhorovice. Poloha se k tomuto účelu výborně hodila.

Poddaní z celého panství byli nuceni při stavbě robotovat. Lámali kámen, hasili vápno, rýžovali písek, káceli stromy a všechno to vozili na Valy. Na sta rukou tam kopalo základy a kladlo na sebe kameny k mohutné zdi příštího hradu. Ale zdiva nepřibývalo. Co dělníci za dne vystavili, to našli ráno zbourané. To se opakovalo den za dnem. Světlovský pán se rozhodl tajemného pachatele stůj co stůj vypátrat. Obšancoval proto staveniště po zuby ozbrojenou stráží, aby chytila drzého a opovážlivého ničitele díla. O půlnoci, když ponocný v Komni právě odtroubil, kde se vzala, tu se vzala, zjevila se pod hvězdnatým nebem u rozestavěného zdiva vysoká postava v černém, řasnatém hávu, s vysokou čepicí na hlavě. Z polozastřeného žlutého obličeje vykukovala dlouhá černá brada, knír a dvě oči černé jako uhlíky zlověstně blýskaly na všechny strany.

Čarodějník zvedl hůlku, kterou třímal v pravici, a začal s ní opisovat ve vzduchu podivné kruhy. Stráže samou hrůzou ani nedýchaly. Po chvíli se začalo s obrovským rachotem bortit zdivo a kameny padaly daleko po úbočí a rozkutálely se všemi směry. Za okamžik nezbylo z rozestavěné zdi nic než několik velkých děr po balvanech vytržených ze základů. Čarodějník zmizel právě tak tajemně, jako se objevil.

Trvalo to delší dobu, nežli se ustrašené stráže vzpamatovaly. Ráno vyprávěly podivnou příhodu majiteli panství. Ten však byl moudrým mužem a uznal, že by mocnému čaroději marně vzdoroval. Upustil od práce na Valech a vyhlédl si pro své sídlo nové místo na skále, kde Nový Světlov šťastně postavil a kde stojí dodnes.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Bojkovice.cz

Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 19.12.2003 v 18:05 hodin



Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz